LunaCol czyli odporność



LUNACOL  jeden najciekawszych produktów ostatnich lat, wzmacniający niesamowicie odporność.
      Produkt posiadający w swoim składzie słynną już LUNAZYNĘ.  Białko budzące zainteresowanie na całym świecie i budzące wielkie nadzieje.  Mimo, że odkryte dopiero niedawno, bo ponad 30 lat temu, ale posiadające już dużą bibliografię naukową, w tym medyczną. 
LUNAZYNA jest białkiem opisanym jako pokarm epigenetyczny. 
Co to znaczy?  Jest doskonale przyswajalna przez organizm. Nie jest rozkładana przez kwasy trawienne w żołądku i w jelitach przedostaje się w całości do krwi, a z niej do komórek. I tu dzieją się rzeczy niezwykłe. 
       LUNAZYNA „pilnuje”, aby tworzone nowe komórki były zgodne ze wzorem. Wpływa na tzw. ekspresję genów czyli proces przekazywania informacji. Blokuje geny niepożądane, a „promuje” te właściwe.  Działa więc przede wszystkim profilaktycznie wzmacniając w ten sposób odporność organizmu.

      LUNAZYNA, będąca składnikiem LUNACOLu, jest pozyskana dzięki polskiej oryginalnej metodzie poznańskiego naukowca dr. Filipa Porzucka.  Do tej pory LUNAZYNA była produkowana przez firmy amerykańskie wg ich własnej opatentowanej technologii. I dostępna w USA w formie suplementów.  I tu mamy niespodziankę. Polski COLWAYowski LUNACOL  zawiera jej 833 razy więcej niż amerykański. W jednej kapsułce LUNACOLu znajduje się aż 5 miligramów 10-cio %-owej, aktywnej biologicznie LUNAZYNY, co daje 0,5 miligrama tego białka w formie czystej.
  
      Ale to mnie wszystko.  W składzie LUNACOLu znajdują się jeszcze 2 bardzo ważne dla odporności organizmu składniki:  LIZOZYM oraz BETAGLUKANY.

      LIZOZYM czyli muramidoza został wyizolowany  przez twórcę penicyliny Aleksandra Fleminga. I tu ciekawostka.  Fleming za swój największy sukces uważał właśnie wyizolowanie lizozymu a nie odkrycie penicyliny. Dlaczego??? Prawdopodobnie dlatego, ze lizozym jest jednym z najważniejszych enzymów dla odporności organizmu. Pierwsze mleko ssaków czyli tzw. siara zawiera właśnie bardzo duże jego stężenie.   Jak bardzo on jest ważny dla odporności organizmu wskazuje fakt, że tylko 1 mililitr dodany do 1000 litrowej kadzi z winem jest w stanie tę ilość wina ochronić przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

      BETAGLUKANYsą najważniejszymi składnikami błonnika pokarmowego. Ich systematyczne spożywanie jest głęboko uzasadnione szeroko rozumianą profilaktyką. W rosnącej naszej świadomości  jest potrzeba uzupełniania codziennej diety właśnie o takie substancje prozdrowotne.  W LUNACOLu zamiast wypełniaczy kapsułki, rolę tę pełnią niezwykle cenne w zdrowym odżywianiu β-glukany 1,3 -1,6D.

Więcej o lunazynie i jej wpływie na nasze zdrowie jest na moim poprzednim wpisie.

 W przypadku zainteresowania lub pytań proszę o kontakt